מבוא: המצוי והרצוי
- Lili Ben Ami
- 29 במאי 2019
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 31 במאי 2019
בתוך מערכת החינוך בישראל קיימים בתי ספר המקדמים ומשלבים "יזמות חברתית" בתוך תוכנית הלימודים וישנם גם מורים ומורות שמקדמים זאת באופן עצמאי וכיוזמה שלהם בתוך הכיתה. יש מסגרות בהן היזמות החברתית היא פרוייקט חד פעמי ויש מסגרות בהן היזמות החברתית היא חלק מעמוד השדרה של בה"ס ובאה לידי ביטוי בשפה הבית ספרית, שיעורים, בין השיעורים ובמרחב הבית ספרי.
כדי שיזמות חברתית תצליח, שיתופי פעולה בתוך הכיתה ובתוך בה"ס - הם הכרח. שיתופי פעולה רחבים יותר – עם הקהילה הסובבת את בה"ס, עם ארגונים חיצוניים (כגון עמותה או רשות מקומית) ועם בתי ספר אחרים – בהכרח יעצימו את המיזמים החברתיים וישכללו אותם, את האדוות החברתיות ואת אפקט הלמידה ותחושת המסוגלות של התלמידים עצמם.
קהילות של בת"ס, א/נשי חינוך ותלמידים המקדמים יזמות חברתית – יביאו ללמידת עמיתים, פיתוח מקצועי, מגוון, קידמה והעשרה. לצערנו, מערכת החינוך הישראלית –נכון להיום- איננה מדבררת ואיננה מטפחת בצורה יזומה ומקיפה קהילות וקשרים בין תלמידים, מורות ובין בתה"ס שונים המקדמים בהצלחה יזמות חברתית בקרבם. כתוצאה, כיום הפיתוח של תחום היזמות החברתית בחינוך נעשה בצורה של "בועות" המתקיימות זו לצד זו, במקום בקו לינארי עולה.
בשנתיים האחרונות, קהילת יזמות חברתית בחינוך הפגישה בין מקדמי יזמות חברתית בבתי ספר שונים. המפגשים הללו סייעו לנו להכיר טוב יותר את הקיים בשדה ולהעלות על הכתב, באתר זה, מאמרים וכן חשפו שישנם עולמות רבים הנושקים לתחום היזמות החברתית, בתוך מערכת החינוך, וכתוצאה מכך ישנו בלבול ועירבוב מושגים (ר' על ההבדל בין חדשנות פדגוגית לבין יזמות חברתית).
קהילת יזמות חברתית מבקשת לדייק את התחום והמושגים הרלוונטים: מה זה יזמות חברתית בחינוך ומה זה לא יזמות חברתית בחינוך?
יתר על כן, הקהילה מציעה כלים אשר יסייעו לנשות ואנשי חינוך להטמיע תהליכי יזמות חברתית בתוך בתי הספר ומערכת החינוך הפורמאלית.
זאת על מנת לחלוק ידע וכלים שנרכשו לאחר מחקר וניסיון בשטח, וכן יצירת שפה משותפת בשדה החינוכי בקרב העוסקות והעוסקים בתחום.
באתר תמצאו הגדרות וגם עקרונות פדגוגים להטמעת "יזמות חברתית" בתוך בית הספר.
כמוכן תמצאו: רשימת דוגמאות למיזמים, תלקיט "תיק מיזם", טיפים להצלחת מיזם, מודל לימודי יזמות בשכבה ט' ומודל מגמת יזמות חברתית 5 יח"ל לבגרות.
קהילת יזמות חברתית בחינוך נוסדה בסוף נובמבר 2017 והיא מורכבת מא/נשי מערכת החינוך הפורמלית (מורות, מורים, מנהלות, מנהלים), אנשי אקדמיה, מטה משרד החינוך ומגזר שלישי. המשותף לכולם- עיסוק ועניין ביזמות חברתית בחינוך, והרצון ללמוד זה מזו (למידת עמיתים) ולפתח את תחום היזמות החברתית בתוך מערכת החינוך בישראל.

כתבה: לילי בן עמי
Comments