top of page
  • Black Facebook Icon
חיפוש

תוכנית 80-20 להטמעת מגמת יזמות חברתית בבה"ס

  • Lili Ben Ami
  • 2 ביוני 2019
  • זמן קריאה 4 דקות

להלן מסמך מאת האגף לתוכניות ייחודיות במשרד החינוך

המיועד לבת"ס המבקשים לאמץ ולהטמיע מגמת יזמות חברתית 5 יח"ל:


תוכנית 80 20 כתוצר שנבנה בעקבות הקמת הקהילה וכמענה של משרד החינוך לצורך מהשטח


התאמת הבגרות ביזמות חברתית לבתי ספר חדשים - עיקרון ה 80-20


למנהלים ולמורים שלום,


לפניכם מסמך לתכנון תכנית לימודים ייחודית לבגרות בנושא יזמות חברתית. דגם התכנון מבוסס על התכנית הייחודית – "ממודעות לפעולה" שפותחה ופועלת בבית הספר התיכון הניסויי בעין כרם, מזה מספר שנים.

אנו מודים מקרב לב לאסף גפן וללילי בן עמי שתרמו לניסוח מסמך זה!


מהי הייחודיות של התכנית שלנו? כיצד היא משקפת את צרכי בית הספר והקהילה?

אילו השאלות המרכזיות עליהן תצטרכו לחשוב כשתיגשו לכתיבת התכנית הייחודית של בית הספר שלכם ובמילים אחרות, על מנת שהתכנית אכן תהיה ייחודית ובאמת תתאים לבית הספר שלכם, אתם מתבקשים להציג את הרקע והמאפיינים של בית הספר, את הסיבות וההנמקות לבניית ת"ל ייחודית ביזמות חברתית ואת המרכיבים הייחודיים של התכנית שאתם מציעים.

עוד על מרכיבי התכנית הנדרשים – ראו באתר ת"ל ייחודיות --- פיתוח ת"ל ייחודית- קווים מנחים.


כיצד לבחור את הנושאים ותכני הלימוד לתכנית הייחודית?

הדגם המוצג להלן, מהווה בסיס לתכניות לימודים ביזמות חברתית ויסייע לכם בגיבוש התכנים לתכנית שלכם.


הערה חשובה: מאחר ותכניות היזמות החברתית מעוגנות בתחום מדעי החברה, נדרשת במהלך כל שנות הלימוד התייחסות למושגים סוציולוגיים מתחום הדעת כגון: מיוני מנהיגות מקובלים (פורמאלי/ בלתי פורמאלי, דמוקרטי, סמכותי, משימתי, חברתי), מחקרים בנושא של וויט וליפיט, גישות למנהיגות, גישת התכונות והגישה המצבית. פערים חברתיים בישראל כבעיה חברתית אובייקטיבית או סובייקטיבית. ניתן להוסיף גם אספקטים של פסיכולוגיה חברתית כמו קונפורמיות ונון קונפורמיות ועוד.


עיקרון הגנריות והגמישות:

המגמה ליזמות חברתית בעין כרם נבנתה לאור שני עקרונות יסוד:

א. מודעות: היכרות עמוקה עם המורכבות של החברה הישראלית ואתגריה

ב. פעולה: זיהוי צורך חברתי ומתן מענה לצמצום הפער באמצעות יוזמה חברתית ברת קיימא, הפועלת בסביבה הקרובה לבית הספר או בקהילה הקשורה אליו.

לאור עקרונות אלו, נדרשת ההתאמה של כל תכנית חדשה, במודל של 80-20:

· 80% - תכנים גנריים, המשותפים לכלל בתי הספר.

· 20% - תכנים גמישים, התלויים באופי בית הספר, תלמידיו, צוות המורים שלו והסביבה בה הוא פועל.


המלצה לקביעת תכני הלימוד הנדרשים: (החישוב הוא על פי 150 ש"ל לשנה)


הערות והבהרות

(1) "שדואינג":

יוזמה שנולדה בביה"ס עין כרם. היכרות עמוקה עם המגזר השלישי בישראל באמצעות לימוד עמותה והצטרפות לאחד ממנהליה ליום שלם, לצורך היכרות עם משימות העמותה והאתגרים מולם היא מתמודדת. הפעילות מתקיימת בזוגות (או שלשות) ומסתיימת בהגשת תלקיט מסכם והעברת מצגת בפני כל הכיתה.

דגש: הקשר אל העמותה צריך להתחיל בפניית התלמידים אל מנהליה. (הם חייבים לחוש שהם עמדו מאחורי המפגש כדי שהחוויה תהיה באמת רלוונטית)

זה מופיע כבחירה כי ניתן לבחור בתכנית אחרת שתיתן את המענה למודעות ופעולה. בתכנית המקורית מופיע הדיבייט כתכנית אלטרנטיבית להיכרות עם המצוקות של החברה הישראלית והעברת המסרים הללו.


(2) סיורים ומפגשים בכיתה י':

מופיע כאן כחובה. בסיס להבנת המציאות המורכבת של החברה הישראלית, רצוי לקיים סיור בשטח ולהיפגש עם יזמים ו/או בני נוער בגילם שמוטרדים מאותם נושאים.

הסיור מאפשר לזהות צורך חברתי ומביא גם לפיתוח חשיבה ביקורתית חברתית ויוצר את השינוי בלמידה כאשר התלמידים מתחילים להפנים שמדובר במגמה שונה, הקשורה אל הסביבה שמחוץ לבית הספר.


(3) כיתה יא' – רציונל שעות הלימוד:

כיתה יא' כוללת שני מרכיבים עיקריים:

למידה כללית של כלל המגמה, העמקה בנושאים המהווים תשתית להקמת מיזם חברתי בר קיימא, עם ייתכנות עסקית. (כשליש מהשעות)

למידה צוותית (צוותים של כ 6 תלמידים) – לבחירת נושא, יצירת קשר עם ארגון אחר כשותף / תומך והובלת התכנון של מיזם חברתית, עד לרמה של לוחות זמנים למימושו. (כשני שליש מהשעות)


(4) סיורים ומפגשים בכיתות יא' ויב':

מופיע כבחירה. רצוי לקיים רצף של מפגשים והיכרות עם העולם החברתי בישראל ובסביבה הקרובה של בית הספר גם בכיתות יא' ויב'. מומלץ לבקר בכנסת ובמשרדי הרשות המקומית ולהיפגש עם אישים רלוונטיים לנושא היזמות החברתית ו/ או פערים חברתיים בישראל.


(5) למידת נושא היוזמה:

בכיתה יא' יש להשקיע את הזמן ללמוד על נושא הבחירה של הצוות, הן ברמה הגלובלית והן ברמה המקומית (למשל – למידת עומק בנושא של בדידות של קשישים, עם כל המשמעות של המושג הזה בעולם ובישראל). לשם כך מומלץ להשתמש במודל של עבודת חקר.


(6) כיתה יב' – רציונל שעות הלימוד:

בכיתה יב' מרבית השעות הן שעות צוותים, לצורך מימוש המיזם החברתי. דבר זה מחייב גמישות במערכת השעות, כי לעיתים יש לפצל את הלמידה כך שרק צוות אחד פועל, והאחרים מקיימים במקביל למידה עצמית לקידום המיזם שלהם.

חובה להגיש "תיק מיזם" – החלק העיוני של המיזם (והחלק העיוני בבגרות) לצד הגנה בע"פ על המיזם (החלק המעשי של הבגרות).


(7) מפגשי ראש חודש:

מפגש של כלל תלמידי המגמה אחת לחודש סביב נושא לימודי משותף. רצוי לכלול בנושאים אלו תחומי העשרה כמו עבודת צוות, מוטיבציה והנעה, חשיבה יצירתית וכן נושאים נוספים ונושאי אקטואליה המשיקים לנושאי המיזמים.

כמו כן רצוי לנצל את המפגשים הללו לדיווחים של כלל הצוותים על קידום המיזם שלהם בפני כל המגמה.


(8) דרכי הערכה

הציון הבית ספרי המסכם יינתן תוך מתן משקל יחסי לציון הניתן לתלמיד בכל שנה.

בכיתה י' הוא יוערך על סמך שלל ביצועיו בהיבטים התיאורטיים והעיוניים הקשורים ליזמות חברתית.

בכיתה יא' ו-יב', עיקר ההערכה יישען על ההתנסות המעשית של התלמידים, תכנון המיזם בכיתה יא' והוצאתו אל הפועל בכיתה יב'.

בכל שנה יתלוו אל העשייה המעשית גם מבחן שיבדוק את המושגים ואת ההיבטים העיוניים של הפעולות המעשיות וכן תלקיט שיכלול פריטי הערכה כגון: דוחות סיור, "שדואינג" דוחות צפייה בסרטים, ניתוח ראיון עם יזם, משפט מבויים וכדומה.ההערכה הסופית תתבסס על רמת הידע והבנת החומר הנלמד, על רמת המעורבות והעניין בפרויקט ועל רמת ההשקעה האישית של כל תלמיד בו. מומלץ לקיים שיחת משוב משותפת בה ייקחו חלק המורה והתלמיד. ההערכה תהא מוסכמת ותשקף את עמדת השניים. אם תהיינה מחלוקות יוצגו התפישות השונות זו לצד זו.


הצגת תוכנית 80-20 ע"י דב שמחון מנהל האגף לתוכניות ייחודיות במשרד החינוך. במסגרת כנס קהילת יזמות חברתית בחינוך, תיכון אורט גאולה. צילמה: לילי בן עמי, 2018
 
 
 

Comments


bottom of page