top of page
  • Black Facebook Icon
חיפוש

טיפים להצלחת מיזם חברתי - לתלמיד/ה

  • Lili Ben Ami
  • 29 במאי 2019
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 31 במאי 2019

1. השגת מומחיות: יש לבצע מחקר עומק על עולם התוכן של המיזם הנבחר (והיכרות עם כל היוזמות הפועלות בתחום).


2. מיזם עם היתכנות ריאלית: השמים הם הגבול וזו לא קלישאה. עם זאת, לפני שנגיע לירח, נגיע קודם לתחנת השיגור ולפני זה עלינו להשיג חללית ולפני זה עלינו לקבל הכשרה של אסטרונאוטים ולפני זה... כלומר, הרבה פעמים החזון שלנו למיזם הוא גדול מדי או מורכב מדי ועלינו לצמצמו לשלבים ברי השגה. חשוב לשים לב למגבלות הקיימות, כגון מגבלות של זמן, כוח אדם, תקציב. לשם כך- לבקש ייעוץ/ליווי ולייצר שיתופי פעולה.

שיתופי פעולה:

א) מיסוד שיתוף פעולה יציב עם ארגון שמתמחה בנושא הנבחר ולקיים פגישות תדירות ותיאום ציפיות.

ב) לייצר שיתופי פעולה מומחים ולגייס סיוע. לדוגמא סיוע מהורה עם ניסיון בגיוס כספים או מומחה בפייסבוק. טעות לנסות להמציא את הגלגל בכל פעם מחדש או לנסות לרכוש מומחיות אישית בכל תחום.


3. עבודה לפי לוח זמנים שתוכנן מראש. הקפדה לכל אורך הדרך על הכנת רשימות של משימות ולוחות זמנים, עליהם עוברים בכל פעם מחדש בישיבות השבועיות (שיתקיימו גם ללא המורה, בבתים ומחוץ לשעות הלימודים).


4. יצירתיות והתמודדות נכונה עם משברים- התייעצות וליווי של המורה ורכז/ת המיזמים.


5. עבודת צוות: חלוקת עבודה ומשימות עם לו"ז מראש, בתוך הצוות, זה מפתח להצלחה. הצוות יחליט יחד על דרך מוסכמת לקבלת החלטות ועל דרך מוסכמת של חלוקת המשימות בצוות.


6. בכל צוות צריך ראש צוות מחוייב ו"ראש גדול" שיזמן ויתזכר פגישות, שידע לנהל פגישות (לתכנן מראש סדר יום) בדרך שיתופית, לחלק משימות, לנדנד, לתזכר וגם לעשות בעצמו מה שלא נעשה ולסגור קצוות.


7. לכל תלמיד/ה - מחברת מיזם לשם תיעוד שוטף של השלבים, פרוטוקולים של פגישות, משימות צוותיות ואישיות וכד'.


8. את המיזם יש לחשוף לכמה שיותר אנשים.


האם על התלמידים להמשיך מיזם קיים או לבנות מיזמים מאפס?


זה תלוי בתלמידים. לא נכון לכפות מיזם על יזמים חברתיים, כי זה לא נכון פדגוגית ו... זה גם פשוט לא יעבוד (בנייה ו/או תחזוק של מיזם חברתי כרוך בהרבה ראש גדול ועבודה מהבית- ואלה דורשים מוטיבציה אינטריניזית). עם זאת, לעיתים יש בבה"ס "אינפלציה" של מיזמים ולכן זה נכון ויעיל יהיה להבנות מערכת המשכית שכזו.

על המורה להציג בפני התלמידים את שתי האפשרויות ולזמן מפגשים בהם התלמידים היזמים הפעילים יציגו את המיזמים שלהם בפני התלמידים שעליהם לבחור מיזם, בתקווה שהאחרונים יתחברו לנושא ויבקשו להיות "הממשיכים" של המיזם שבנו חבריהם הבוגרים. בהקשר זה נזכיר כי על התלמידים היזמים לבנות מודל בר קיימא למיזם שלהם ולאתר "ממשיכים".


עזרים בית ספריים למיזם:

1. צוות בה"ס. השתדלו לגייס מורות מבה"ס להרצאות אורח ולסיוע במיזם, בתחום מומחיותם. לדוגמא, המורה לאומנות תסייע בעיצוב לוגו.

2. מחוייבות אישית – חובה לכל התלמידים בתיכון ועד כיתה יב. זה מספק שעות של כוח אדם של תלמידים בעבור המיזמים.

3. סביבת בה"ס כגון הגינה ומבנים אחרים.



מיזם למיגור הגזענות, תיכון עין כרם. צילמה: לילי בן עמי


כתבה: לילי בן עמי, 2017

 
 
 

Comments


bottom of page