top of page
  • Black Facebook Icon
חיפוש

עקרונות פדגוגיים בימודי יזמות חברתית:

  • Lili Ben Ami
  • 29 במאי 2019
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 31 במאי 2019

עקרונות פדגוגיים בהטמעת לימודי יזמות חברתית – עקרונות יסוד:


1. חשיבה ביקורתית ואקטואליה.

2. שבירת קירות הכיתה.

3. אומנות החיבורים.

4. רלוונטיות.

5. למידה אקטיבית והתנסות מעשית.

6. הקניית מיומנויות וכלים מתחום היזמות.

7. המטרה לא מקדשת את האמצעים.

8. הנעה אינטרינזית ללמידה.

9. אדם אוטונומי.

10. חינוך לטוב משותף.

11. שפה בית ספרית.


1. חשיבה ביקורתית ואקטואליה: - התלמידים יפתחו חשיבה ביקורתית וילמדו לזהות צורך חברתי בסביבתם האישית הקרובה והרחוקה. - חשיפת התלמידים לסוגיות חברתיות אקטואליות המתקיימות במציאות בחברה הישראלית ובעולם (סוגיות חברתיות – שאלה, בעיה או נושא הנוגעים לפערים חברתיים. כגון שוויון מגדרי, עוני, גזענות, איכות הסביבה ועוד.


2. שבירת קירות הכיתה: - יציאה החוצה מהכיתה והכנסת החוץ לתוך הכיתה: חיבור התלמידים לסביבתם וגם לעשייה היזמית החברתית מחוץ לכותלי בית הספר (למשל באמצעות ביקור בעמותה, הבאת מנהיגים ויזמים חברתיים למפגש עם תלמידים בתוך בה"ס). - חיבור בה"ס לעולם סביבו: בית הספר הוא חלק מהעולם הסובב אותו ולכן התכנית הבית ספרית שוזרת סוגיות התנסויות בסביבה ועבודה באמצעות שיתופי פעולה. העולם מחוץ לבית הספר הוא זירת הלמידה והפעולה גם כאשר לומדים היסטוריה, מקרא, חינוך גופני או ספרות. כיצד? למשל באמצעות למידה סביב מיזמים חברתיים. זו מאפשרת דרך למידה ראויה המזמנת לתלמידים פיתוח חשיבה ופיתוח יכולות יזמיות תוך הבנת ההקשר בלמידה ולקיחת אחריות עליה.


3. אומנות החיבורים: יזמות חברתית כרוכה באומנות החיבורים. בהתאם, התהליך החינוכי והיזמי בכיתה מתרחש בצוותים וכרוך בבניית שיתופי פעולה ורתימת גורמים בתוך ומחוץ לבה"ס.


4. רלוונטיות: מערכת החינוך חייבת לגזור את מטרותיה מהעולם בו היא קיימת כיום ולצייד את בוגריה במטען שיאפשר להם לחיות חיים ראויים, להתרם ולתרום לקהילה בהווה ובעתיד.


5. למידה אקטיבית והתנסות מעשית: הוצאת מיזם לפועל בשדה האמיתי.


6. הקניית מיומנויות וכלים מתחום היזמות: העברת תהליך של חשיבה יזמית, תכנון והוצאה לפועל של מיזם חברתי.


7. המטרה לא מקדשת את האמצעים: בתהליך העבודה והלמידה יישמרו אתיקה ומוסר. כלומר המטרה הערכית לא תפגע בערך חברתי אחר בדרך. כמו כן, לכל אורך התהליך יילקחו בחשבון באופן אקטיבי שיקולים חברתיים, בהם העסקה הוגנת, שוויון מגדרי, שמירה על איכות הסביבה, Diversity (גיוון- התייחסות לאוכלוסיות מגוונות שונות, לכל מי שהם לא "אנחנו") ועוד.


8. הנעה אינטרינזית ללמידה: למידה טובה היא למידה הנובעת מהנעה פנימית "אינטרינזית" ולכן מחייבת: א. מתן אפשרות בחירה: התלמידה תבחר את המיזם מתוך עניין אישי; היא תבחר להצטרף לצוות/ לפרוייקט. ב. טיפוח חוזקות אישיות, תחומי עניין וחוויות של הצלחה. ג. רלוונטיות: להבין לעומק למה אני עושה ולומד/ת את מה שאני עושה ולומד/ת.


9. אדם אוטונומי: - חיוני לפתח אדם אוטונומי המכיר את עצמו, תרבותו וקהילתו. אדם מוסרי בעל ערכים ברורים ומגובשים, המסוגל להגדיר את מטרותיו להתוות את הדרכים להשגתן ואף לצעוד בהן בבטחה. - חווית הצלחה וכשלון: מטרת העל היא התהליך שעובר/ת התלמיד/ה ולא המיזם עצמו. עליות ומורדות הן חלק בלתי נפרד מהוצאה לפועל של מיזם. יש לשוחח עם התלמידים על כשלונות, לצד הצלחות של מיזמים ואף להפגישם עם יזמים שכשלו.

- התלמידה היא היזמת והמורה היא מלווה ומנחה של תהליך היזמות (במידה והמורה היא היזמת החברתית והתלמידים שותפים- אזי אלו לימודים חברתיים, אבל לא לימודי יזמות).


10. חינוך לטוב משותף: על בית הספר מוטלת הזכות והמחויבות לפתח ולכוון את השקפת העולם הבית ספרית לעולם רצוי – מיטבי. עולם רצוי הוא עולם של טוב משותף, בו בני האדם מחויבים לזולת, פועלים למניעת אי צדק, נלחמים באדישות ומובילים סולידריות חברתית. בהמשך לכך, על בית הספר להכין את התלמידים להיות אזרחים מעורבים ופעילים המחויבים לחברה צודקת. בה"ס יעודד נתינה ותרומה לחברה ולקהילה שמחוץ לבה"ס.


11. שפה בית ספרית: על מנת להפוך את הלמידה הדיספלינרית למשנה אדם, עולם וחברה – על התלמידים להרכיב משקפיים של סולידריות חברתית לקידום עולמם הפרטי והחברתי. נעשה זאת באמצעות גישה הוליסטית - מעטפת ללמידה. דהיינו על הצוות החינוכי בבית הספר לייצר תכנית בית ספרית המדברת שפה של מעורבות ואקטיביזם הבאה לידי ביטוי בכל נדבכי בית הספר – בשיעורים, בין השיעורים ובמרחב הבית ספרי. חשוב לא להבדיל את הפרויקטים החברתיים מהלמידה הרגילה בבתי הספר במטרה לגבש שפה בית ספרית קוהרנטית. את השפה תדבר קהילת בית הספר: התלמידים, הצוות הפדגוגי והמנהלי וההורים.



צילמה: לילי בן עמי
אם אתה יכול לחלום על זה אתה יכול לעשות את זה. בית ספר עין כרם. צילמה: לילי בן עמי

כתבה וערכה: לילי בן עמי, מאי 2019.

סייעו בכתיבה: ציפי ידידיה, רותי גולדשטיין, עמית לרנר, תמי זימן רוזנברג ומיטל פיננסר.

תוצרי מעגלי דיון במסגרת כנס קהילת יזמות חברתית בחינוך "הסרת מחיצות" (23.8.18).

מסמכים מתוך תוכנית יזמות חברתית 5 יח"ל לבגרות, מאת ציפי ידידיה ואסף גפן (2016).

 
 
 

Comments


bottom of page