מה זה יזמות חברתית בחינוך
- Lili Ben Ami
- 29 במאי 2019
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 31 במאי 2019
יזמות חברתית בחינוך במובהק מקדמת ומכוונת לפתח בני אדם בעלי סולידריות חברתית, רגישות חברתית, תחושת מסוגלות וכישורי יזמות. חינוך ליזמות חברתית כולל פיתוח מודעות חברתית, זיהוי צרכים ופערים חברתיים, בנייה והוצאה לפועל של פתרון או מיזם חברתי בעולם האמיתי ובעזרת כלים של העולם האמיתי (כגון עבודת צוות, שיתוף פעולה עם גורמים חיצוניים, גיוס משאבים ועוד).
בוגרת לימודי יזמות חברתית תהיה יזמית חברתית, מעורבת בסביבתה, בעלת עמדה אקטיבית כלפי בעיות חברתיות המסוגלת להתוות ולהוציא מן הכח אל הפועל - חזון ותמונת עולם רצויה (השינוי). ההוצאה לפועל של מיזם דורשת מהתלמידה אוריינטציה ומודעות חברתית, מוטיבציה ורצון "לעשות שינוי" ותיקון עולם.
פירוק המונח "יזמות חברתית בחינוך":
"יזמות" = יצירה חדשנית של מיזם 'יש מאין' בעולם האמיתי. "חברתית" = המיזם נותן מענה לצורך חברתי ומשרת ערכים חברתיים. "שורת הרווח" של המיזם היא חברתית, להבדיל מ"שורת רווח" עיסקית/כלכלית.
מלבד המטרות והיעדים, גם הדרך להפקת המיזם חייבת לקחת בחשבון שיקולים חברתיים וסביבתיים.
מיזם ריווחי מבחינה כלכלית כן יכול להכנס תחת ההגדרה "יזמות חברתית" במידה ומטרתו הראשית היא חברתית ("מגזר רביעי"). דוגמא- עמותת קיימא במסגרתה נוער בסיכון מגדלים ירקות ומוכרים אותם למטרות פרנסה.
"בחינוך" = מסמך זה מתייחס למערכת החינוך הפורמלית. במערכת החינוך הבלתי פורמלית הנושא של "יזמות חברתית" שכיח ומפותח יחסית (בניגוד למע' החינוך הפורמלית כיום).
נדבכי יסוד ביזמות חברתית
יזמות חברתית בחינוך מורכבת משני נדבכי יסוד: הנדבך היזמי והנדבך החברתי. במערכת החינוך שני נדבכים אלה משתלבים זה בזה: היזמות מביאה להסרת קירות הכיתה ולחיבור ממשי של התלמידים לעולם שבחוץ, למטרת תיקון עולם. העשייה החברתית והרגישות החברתית שמפתח/ת התלמיד/ה יוצרת גם תיקון עצמי, שגם הוא מטרה. שני הנדבכים יחדיו מקנים תחושת שליחות ומסוגלות.
הנדבך החברתי:
הנדבך החברתי כולל היכרות עם פערים חברתיים קיימים וסוגיות המעלות אתגרים סביבתיים וחברתיים בישראל ובעולם הגלובאלי (כגון עוני, מגדר, קיימות, גזענות). כמו כן, במסגרת נדבך זה התלמידים ירכשו ארגז כלים לחשיבה ביקורתית ולזיהוי צורך חברתי.
הנדבך היזמי:
הנדבך היזמי כולל התנסות במחקר, תכנון, בנייה ויישום של פתרון או מיזם חברתי בעולם האמיתי ובעזרת כלים של העולם האמיתי (כגון עבודת צוות, שיתוף פעולה עם גורמים חיצוניים, גיוס משאבים). דהיינו, חינוך ליזמות חברתית משלב בתוכו הוצאה של מיזמים לפועל (בשונה מהיכרות עם פערים חברתיים בלבד או תכנון מיזם בלבד).

כתבה: לילי בן עמי
רקע: יזמות חברתית 5 יח"ל לבגרות, מאת ציפי ידידיה ואסף גפן (2016).
Comments